erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
207645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207645

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van 1864 gebouwd in opdracht van Pieter Dufaux als woning geflankeerd door twee lagere magazijnen aan de straatkant en daarachter telkens een tweede, vrijstaand magazijn. In 1868 registreert het kadaster de samenvoeging van het rechter magazijn met de woning door koopman Gustaaf Dufaux en in 1872 de vereniging van het linkermagazijn met de woning. Breedhuis met dubbelhuisopstand, afgedekt door een schilddak met zwarte Vlaamse pannen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, centraal uitgewerkt als risaliet met Franse voegen op de begane grond. Steigergaten. Bewaarde houten kroonlijst op klossen. Lagere aanbouwen met versoberde, soortgelijke geveluitwerking.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1864/79, 1868/9, 1872/5.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207645 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.