Café en dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en dorpswoning

Landelijke woning, voormalig café, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Op deze plaats is in het derde kwart van de 18de eeuw al bebouwing waar te nemen, zie Ferrariskaart (1770-1778). Het volume wordt afgebeeld op het primitief kadasterplan (1817) als samenstel van twee woningen. In 1835 eigendom van Leonard Loncke uit Meulebeke. Vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw vernieuwd. Vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw is de deuropening van de rechterwoning dichtgemaakt.

Bakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak in mechanische pannen (schuin ten opzichte van straat). Witgeschilderde gepleisterde straatgevel van vijf traveeën, met voegimitatie en plint in breuksteenimitatie. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Zuidelijke zijgevel nog gedeeltelijk in eternietleien, met opschrift "CAFÉ". Aangebouwd varkensstalletje onder lessenaarsdak ten noorden. Ten oosten parallel roodbakstenen stalletje onder zadeldak in mechanische pannen, verbouwde muuropeningen.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin