erfgoedobject

Café en dorpswoning

bouwkundig element
ID
207646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207646
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landelijke woning, voormalig café, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Op deze plaats is in het derde kwart van de 18de eeuw al bebouwing waar te nemen, zie Ferrariskaart (1770-1778). Het volume wordt afgebeeld op het primitief kadasterplan (1817) als samenstel van twee woningen. In 1835 eigendom van Leonard Loncke uit Meulebeke. Vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw vernieuwd. Vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw is de deuropening van de rechterwoning dichtgemaakt.

Bakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak in mechanische pannen (schuin ten opzichte van straat). Witgeschilderde gepleisterde straatgevel van vijf traveeën, met voegimitatie en plint in breuksteenimitatie. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Zuidelijke zijgevel nog gedeeltelijk in eternietleien, met opschrift "CAFÉ". Aangebouwd varkensstalletje onder lessenaarsdak ten noorden. Ten oosten parallel roodbakstenen stalletje onder zadeldak in mechanische pannen, verbouwde muuropeningen.


Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café en dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207646 (Geraadpleegd op )