Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee vrij imposante, neoclassicistische burgerwoningen opgetrokken in 1868 voor fabrikant Adolphe Vindevogel omschreven door het kadaster als huis (nummer 187) en magazijn (nummer 185). Vermoedelijk in 1908 wordt het magazijn omgevormd tot woonhuis. Beide bepleisterde en wit beschilderde lijstgevels versierd met typische neoclassicistische elementen zoals de waterlijsten, de als kordons doorgetrokken lekdrempels, de geprofileerde vensteromlijstingen, paneelstukken, sluitstenen enzomeer. Poorttravee benadrukt door imitatienegblokken. Slechts deels bewaard schrijnwerk, zie kroonlijst op klossen en tandrij, schuiframen (begane grond), poort en voordeur van nummer 187 met uitgewerkt bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1868/8, 1908/16.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie