Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekwoning gebouwd circa 1900 in opdracht van de volgens het kadaster omschreven hotelhouder Jules Vanpoucke in de onmiddellijke nabijheid van het treinstation van Waregem (Noorderlaan). Vanpoucke, die echter kolenhandelaar was, was echter tot 1906 ook eigenaar van de ten noorden gelegen (en thans verdwenen) herberg "Au Pavillon". Naar verluidt is in het hoekpand later een voedingszaak ondergebracht; thans jeugdcafé.

In oorsprong traditionele bruine baksteenbouw gecombineerd met bepleisterde banden; thans is het pand volledig beschilderd. Typische afgeschuinde hoektravee met blind venster. Licht getoogde vensters met bewaard schrijnwerk onder meer twee fraaie houten puivensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1900/12.
  • GHISTELINCK R. (red.), Waregems Milleniumboek. Van dorp tot stad, NCMV, Waregem, 2000, p. 32.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De traditionele bruine baksteenbouw gecombineerd met bepleisterde banden is opnieuw zichtbaar en het schrijnwerk is vernieuwd. Rechts is een nieuw volume van één bouwlaag aangebouwd.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (30 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els