Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Classicistische woning vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw in opdracht van notaris Joseph Dufaux.

Site in de 18de eeuw mogelijk al bebouwd doch niet specifiek te achterhalen, zie landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Eerste weergave van de huidige bebouwing is terug te vinden op het primitief kadasterplan (circa 1835): samen met het huidige nummer 21 vormt het nummer 17 één woning met een achtergelegen landgebouw en een later afgebroken zoutziederij (palend aan het landgebouw maar dwars georiënteerd en gelegen achter het huidige nr. 21). In 1871 worden de huidige nummers van mekaar afgesplitst. In 1877 wordt het huis achteraan uitgebreid met een kleine uitbouw en in 1879 registreert het kadaster de bouw van een dwars op het woonhuis geplaatste en aan de noordelijke perceelsgrens grenzende broeikas. In 1913 laat notaris Albrecht Dufaux achter het woonhuis een vrij ruime uitbouw realiseren.

Breedhuis onder schilddak, bedekt met Vlaamse pannen en hoge, ranke schoorstenen, en aan de straatzijde afgewerkt met een sobere bepleisterde lijstgevel. Rechthoekige openingen, op de verdieping in eenvoudige geprofileerde omlijstingen. Beluikte vensters met vermoedelijk bewaard 19de-eeuws schrijnwerk; vermoedelijk tevens 19de-eeuwse voordeur met bovenlicht met glas in lood, trekbel en voetenschraper. Vernieuwde kroonlijst en linkergevel met gevelsteen geplaatst naar aanleiding van de 65ste braderie in de Stormestraat in 1997 waarbij een tweede gedenkplaat werd bevestigd met opschrift "OP 4 OKTOBER 1991 / WERD DE VERNIEUWDE / STORMESTRAAT / PLECHTIG INGEHULDIGD / DOOR BURGEMEESTER / JOZEF / VANRYCKEGHEM". Achterbouw van 1913 met cottage-inslag, zie overkragende dakrand met bekroning en halfrond bovenvenster.

Naar verluidt zijn in het interieur van de woning muurschilderingen bewaard, aangebracht door Felix Destoop die tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw meerdere interieurs van woningen te Waregem beschilderde.

Aan de kant van de Meersstraat is de voormalige schuur bewaard. (Deels overgroeide), zwaar verankerde, bruine baksteenbouw onder half schilddak met Vlaamse pannen. Hoge schoorsteen. Later ingebrachte rechthoekige poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1871/18, 1878/285, 1879/18, 1913/57.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Sevensten Canton, Begint aen het lant ende bosch van Pieter en Joos Huys aende Vyfweegsche straete begrypende d'hofstede van den heer de Bisschop, de gronden voor d'hofstede Caerel Blaublomme, ende d'hofstede ende landen van den voornomden Huys, begrypende het gelent den roosman, den noordcant van den Plaetsemeulencoutter, ende soo voorts tot ende met n° 974 wesende den huyse ende erfve van Geeraert Van Drousbeke, hoedwasscher, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.
  • DECOCK J., De Stormestraat: van heirweg tot winkelstraat, Waregem, 1992.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie