• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning, samen met het huidige nummer 108, gebouwd in 1850 in opdracht van landbouwer Johan-Baptiste Vandamme ter vervanging van twee oudere gebouwen. In 1862, vermoedelijk ten gevolge van het overlijden van de bouwheer, wordt de woning verdeeld, opgesplitst en bewoond door respectievelijk Ivo (nummer 108) en Julie (nummer 106) Vandamme.

Breedhuis onder pannen zadeldak, afgewerkt met een verankerde, (recent hervoegde) bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Sobere rechthoekige openingen met strek. Aflijnende baksteenfries en kroonlijst op klossen en tandrij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1850/10, 1862/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie