erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
207662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207662

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand van 1912, volgens het kadaster gebouwd als herberg, tegelijkertijd met twee woonhuizen aan de Stormestraat (later vervangen door het huidige nummer 164) en een smidse aan de Vennestraat. Volgens een oude foto in gebruik als café en likeurzaak van Jules Verbauwhede. Traditionele verankerde, bruine baksteenbouw onder (samengestelde) zadeldaken met mechanische pannen. Kenmerkend parement van oranje baksteen, opgefleurd door doorgetrokken sierbanden van gele baksteen en dito naamborden en strekken. Volgens een oude foto is het hoekpand eertijds beïnvloed door de cottage-architectuur onder meer door de kroonlijst en het houten windveer die de hoektravee bekroont; de ingang naar de herberg bevond zich op de afgeschuinde hoektravee, zie nog zichtbare sporen. Aan de kant van de Vennestraat bevond zich een lagere aanbouw met poort, die later stilistisch en qua bouwhoogte is aangepast aan het bestaande hoekpand. Thans voorzien van een laadluik en voormalige poortopening (nu aangepast) bewaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1912/60.
  • DECOCK J., De Stormestraat: van heirweg tot winkelstraat, Waregem, 1992.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.