erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207664
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Aan de straatkant gelegen hoeve, mogelijk in kern nog daterend uit de 18de eeuw, zie eerste weergave op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt een dwars op de straat gericht woonhuis afgebeeld met een parallel gelegen bijgebouw (vermoedelijk de huidige stal). Op dat ogenblik is de pachthoeve eigendom van Bernard Boulez uit Sint-Eloois-Vijve, zie ook op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Ferme de Mr. Boulez". In 1931 wordt de site aangekocht door vlaswerker Maurice Valcke die het woonhuis opdeelt in twee wooneenheden en in 1935 en in 1947 het deel aan de straatkant uitbreidt.

Onverhard erf, toegankelijk via betonpaaltjes waartussen buishek. Aan de noordzijde, woonhuis en aan de overzijde schuur/stalgebouwtje en bakhuis. Thans woonhuis op grosso modo L-vormig grondplan waarvan het oudste deel de eenlagige dwarsvleugel is; aan de straatkant uitgebreid tot twee bouwlagen. Het geheel is bepleisterd en wit beschilderd en bevindt zich onder pannen zadeldaken. Vooraan, schrijnwerk uit de jaren 1940, achteraan recenter. Schuur/stalvolume: verankerde baksteenbouw onder golfplaten dak met groen beschilderd schrijnwerk en één gedichte opening. Dito bakhuis onder zadeldakje met Vlaamse pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1931/62, 1935/82, 1947/111.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.