erfgoedobject

Villa Het Rozenhuis

bouwkundig element
ID: 207668   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207668

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Het Rozenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Vrijstaande villa, door kunstschilder Gustave van de Woestijne (1881-1947) zogenaamd "Het Rozenhuis". Gebouwd in 1909 (registratie in het kadaster in 1910) door de toenmalige eigenaar van het achterliggende goed "Ter Elst" (Vijfseweg nr. 21), industrieel Charles De Zutter en zijn vrouw Margueritte Taelman, die veel van kunst hield. Zij liet achteraan in hun tuin een woning bouwen om er kunstenaars te kunnen uitnodigen. Naar verluidt werd de woning roze beschilderd (en werd de naam daarvan afgeleid?) met luiken die wit en groen of wit en blauw werden beschilderd. Eerst bewoond door schilder Modest Huys (1874-1932), tussen 1919 en 1926 door schilder Gustave van de Woestijne. Laatst genoemde vervaardigde een fresco aan de ingangsdeur met als titel "Gastvrijheid", dat zich nu in het KMSK te Gent bevindt. Later grondig verbouwd onder meer het volume dwars op de straat werd verhoogd tot twee bouwlagen en de oorspronkelijke klimmende dakkapel is vervangen door een historiserend exemplaar. Tijdens de inventarisperiode voorzien van nieuw schrijnwerk, vermoedelijk wel naar oud model, namelijk met behoud van de vele, kleine roedeverdelingen; luiken zijn (nog) niet terug voorzien.

Woonhuis van de straat afgescheiden door een lage muur met ezelsrugje en haag en toegankelijk via een doorgang tussen twee vrij imposante, overhoekse pijlers. Oorspronkelijke villa (zie oude foto) sterk beïnvloed door de cottagearchitectuur, zie onregelmatig grondplan, overkragende, pannen bedaking met fraai ondersteunde dakgoot en een oorspronkelijk klimmend dakvenster (later vervangen door een getuit dakvenster). Verankerde, bruine baksteenbouw afgedekt door overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen.

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1910/15.
 • COUCKE S., Waregem en Gustave van de Woestijne, in De Gavergids, jg. 3, 1999, nr. 5, p. 12.
 • DEGROOTE C., Het Rozenhuis, huis van kunstenaars te Waregem, in De Gaverstreke, jg. 24, 1997, p. 35-42.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Vandewoestijnelaan

 • Is gerelateerd aan
  Villa Ter Elst

 • Is deel van
  Ter Elststraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Het Rozenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207668 (Geraadpleegd op 17-02-2020)