Kantoorgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw

Beschrijving

Kantoorgebouw gebouwd in 1986-1988 in opdracht van het in 2003 failliet gegane "Sofinal" naar een ontwerp van architecten J. Verbauwhede en P. Vandekerkhove. Thans Belgische hoofdzetel van "Arseus". Het gebouw is gelegen langs de autostrade en wordt geflankeerd door een aangelegde vijver waarin in het verlengde van het gebouw als het ware een muur wegzakt. Tempelachtige constructie op vierkante plattegrond en afgedekt door een schilddak bekroond met uitkijkpost. Ondanks het vrij diverse materiaalgebruik weet het gebouw toch een zekere eenvoud te bewaren. De bovenste van de twee bouwlagen wordt deels opgenomen in de dakstructuur; binnenin zorgen het getemperde licht en het open plan van de bureelorganisatie voor een bijzonder gevoel van ruimtelijkheid.

• Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 82.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie