erfgoedobject

Vrij Technisch Instituut

bouwkundig element
ID
207683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207683

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij Technisch Instituut, eertijds zogenaamd "Sint-Jozefschool" of "Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool".

Historiek

In 1937 koopt een gestichte V.Z.W. van de Commissie van Openbare Onderstand van Waregem een stuk bouwterrein en de wordt belast met de oprichting van een nieuwe school. De bouwplannen worden opgemaakt door de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958). De aanbesteding gebeurt in 1938 en aannemer Julien Vanthuyne krijgt de opdracht. De financiering verloopt moeizaam en de school wordt onder meer geholpen door de provincie, zie gedenksteen bij de ingangspoort. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en vier vleugels rondom een speelplaats. Op de begane grond is aan weerszijden van de ingang een kamer voor de professors en één voor de bestuurder voorzien en verder links een viertal klassen bereikbaar vanuit een achtergelegen gang. De twee dwarse vleugels waren ingenomen door een studie- en eetzaal en de achterste vleugel door werkplaatsen voor 'het metaal', 'het weef', 'de elektriciteit' en 'het hout'. Voor het eerste leerjaar worden 90 leerlingen ingeschreven. In 1940 wordt de school enige tijd gesloten. Het succes van de school is echter ontzettend groot en al in 1946 wordt het gebouw uitgebreid met onder meer de bouw van een slaapzaal boven de refter, een conferentiezaal boven de studiezaal en zes woonkamers op de tweede verdieping boven de hoofdingang. In 1960-1962 wordt naar het ontwerp van architect Marc Bovyn de school uitgebreid met een nieuw complex aan de kant van de Sint-Jozefsstraat onder meer bestaande uit veertien klaslokalen, een feestzaal, turnzaal, twee studiezalen rondom een tweede speelplaats. Parallel met de explosieve groei van de economie in Zuid-West-Vlaanderen, groeit ook de interesse in een technische vakopleiding. Vermoedelijk in 1966 wordt het hoofdgebouw van 1938 uitgebreid met een volwaardige derde verdieping en in het begin van de jaren 1970, verhoging van de vleugel langs de Sint-Jozefsstraat. Later volgen nog verschillende uitbreidingen en verbouwingen.

Beschrijving

Modernistisch schoolgebouw van gele baksteen onder platte bedaking. Volgens een oude foto voorafgegaan door een voortuin, heden deels aangelegd als parking.

  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in 36ste Jaarboek van de geschied- en heemkundige kring "De Gaverstreke", Waregem, 2008, p. 383.
  • VTI – Waregem. 1938-1998, 1998.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrij Technisch Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207683 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.