erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
207689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207689

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Quasi eenheidsbebouwing van 1923 met de nummers 12, 14, 16 en 18, palend aan een lagere schuur, gelegen op de hoek van de Processiestraat. Nummer 12 en nummer 14, eertijds gebouwd als één woning in opdracht van metser Ivo Vanwymelbeke en in 1953 opgesplitst; nummer 16 opgetrokken voor spoorwegbediende René Desmet en nummer 18 voor metser Honoré Vanhove.

Nummer 12, breedhuis, samen met de andere woningen afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en afgewerkt met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met imitatievoegen op onbeschilderde natuurstenen plint. Licht getoogde openingen met diamantsluitsteen en bewaard schrijnwerk. Smalle dubbele poort. Op de hoek met de Processiestraat, schuur met lege, betraliede muurkapel in de zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1923-1929/46, 1953/deel I/16.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke eenheidsbebouwing (nummers 12-18) zijn de nummer 12 en de aanpalende lagere schuur gesloopt en is nummer 14 verbouwd. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.