erfgoedobject

Hoeve Destoop

bouwkundig element
ID
207692
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207692

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Destoop
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig goed "Te Bellegem", later zogenaamd hoeve "Destoop". In oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve gelegen net ten noorden van de Gaverbeek. Eerste weergave van de site op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835), waar de pachthoeve is aangeduid als eigendom van de "Hospices" van Kortrijk en gebruikt door Frans Destoop, zijn het woonhuis en de twee bijgebouwen goed herkenbaar. In 1879 registreert het kadaster dat meer dan 30 jaar eerder het (nog bestaande) bakhuis werd opgetrokken; de stalvleugel tegenover het woonhuis krijgt ook een kleine uitbreiding. In 1942 wordt de hoeve volledig uitgebreid: de twee landgebouwen op het erf krijgen huidig uitzicht, het woonhuis wordt achteraan uitgebreid, de mestvaalt wordt opgetrokken en een klein bijgebouwtje achter het woonhuis wordt ook op dat ogenblik geregistreerd. Inwaarts gelegen hoeve, bereikbaar via een aarden wegje tussen de akkers. Ten oosten van het erf gelegen woonhuis en twee schuur/stalvolumes aan de noord- en westkant. Erf deels voorzien van betonplaten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadel- of halve schilddaken, bij de schuur/stalvleugels met deels overkragende dakranden. Het eenlaags boerenhuis, gebouwd volgens het dubbelhuistype, is bepleisterd en beschilderd; rechthoekige openingen met vernieuwd schrijnwerk. Onbeschilderde zijgevels. Lagere aanbouw tegen de rechtergevel onder half schilddakje met Vlaamse pannen.

  • Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/136, 1942/101.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Destoop [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207692 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.