erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
207696
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207696

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse site van de familie Coppens bestaande uit een woonhuis dat in 1878 wordt gebouwd bij een bestaande woning die wordt omgevormd tot een cichorei-ast (later afgebroken). In 1888 wordt het woonhuis uitgebreid met de in het verlengde liggend schuur en in 1924 wordt de bestaande cichorei-ast gesloopt en een nieuwe opgetrokken.

Eenlaagshuis van het dubbelhuistype verankerde, wit beschilderde baksteen met gecementeerde plint onder een zadeldak met Vlaamse pannen; vermoedelijk met in het eerste kwart van de 20ste eeuw herbouwd parement. Licht getoogde openingen onder ontlastingsbogen met fijne waterlijst; vermoedelijk bewaard schrijnwerk en luiken. Aflijnende waterlijst en muizentandfries. Zijgevel met vingerberaping en (thans?) rechthoekige opening. Rechts aangebouwd schuurgedeelte met grote poort. Bruine bakstenen ast onder platte bedaking; sporen van een gedichte opening.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1878/319, 1888/66, 1924-1928/117.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207696 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.