Twee stadswoningen

Straat Nederkouter

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Beschrijving

Twee rijhuizen van elk drie traveeën, drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), laat-classicistische lijstgevels opgetrokken in eenheidsbebouwing in de late 18de eeuw, aangepast in 19de en begin 20ste eeuw. Nummer 5: gevelcementering met art-deco-inslag op de borstweringen. Nummer 7: ijzeren leuningen uit de 19de eeuw op derde bouwlaag. Rechthoekige vensters, verdiepte borstweringen. Moderne winkelpuien. Nummer 5: bewaarde kroonlijst van de vroegere houten pui.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke