• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning uit de 19de eeuw, verbouwd tijdens het interbellum. Thans vestiging van Wijnhuis Goussaert.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt op deze plaats een kleine woning afgebeeld, bij kadaster vermeld als "gebouw", eigendom van brouwer Louis Maes uit Ardooie. De brouwerswoning (verdwenen) was het aanpalende gebouw aan het Marktplein (nummer 8), met achtergelegen brouwerij. In 1835 wordt het "gebouw" openbaar verkocht aan brouwer Louis Vanden Bussche, die het laat vergroten en ombouwen tot huis, vermoedelijk in gebruik genomen als herberg. In 1881 wordt het huis op het Marktplein deels heropgebouwd. In 1883 registreert het kadaster een verbouwing en uitbreiding aan de achterzijde, in opdracht van brouwer Victor Vanden Bussche. Vermoedelijk wordt de woning tijdens het interbellum verbouwd, met toevoeging van een nieuw gevelparement en aanpassing van muuropeningen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Vernieuwd gevelparement, rechthoekige muuropeningen met houten schrijnwerk, op de begane grond schuiframen, op de verdieping T-ramen met grote roedeverdeling. Geschilderde natuurstenen onderdorpels. Deuropening met luifel en halfrond bovenlicht met groene glas-in-loodinvulling, beglaasde deur met geometrische roedeverdeling. Natuurstenen plint, keldervensters in de vierde en vijfde travee.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1835/9, 1881/11, 1883/10.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin