Instituut voor Verpleegkunde

Beschrijving

Voormalig "(Huize) Aleydis", genaamd naar de 13de-eeuwse martelares Alice Van Schaarbeek, sinds 2000 Instituut voor Verpleegkunde.

Historiek

Oorspronkelijk is de grond waarop de villa is gebouwd eigendom van de vooraanstaande familie Boulez (zie Boulezlaan). In 1925 koopt aardappelhandelaar Medard Vanheylesonne uit Kortrijk het perceel en laat er, samen met een magazijn, in 1927 de villa bouwen, toen zogenaamd "Rust Roest" zoals stond aangeduid op de poort van het domein. In 1958, na het overlijden van Vanheylesonne, koopt garagist Paul Ghistelinck de villa maar gaat er niet wonen. In 1960 wordt de leegstaande villa gekocht door de zusters van het Geloof van Tielt die op zoek waren naar een plaats voor de oprichting van een nieuwe beroepsschool voor meisjes. Vanaf 1963 kampt de school met een ernstig plaatsgebrek en worden door architect Albert Himpe plannen opgemaakt voor een ruime uitbreiding. In 1964 wordt het voormalige magazijn gesloopt en vervangen door een nieuwe vleugel met onder meer een kapel. Volgende uitbreidingen dateren van onder meer 1979 naar een ontwerp van de Waregemse architect Marc Bovyn (optrekken van een bestaand gebouw met twee bouwlagen) en in 1990 (verhogen van de tussenvleugel met één verdieping). In 2005 vertrekken de laatste zusters uit de school naar de Guido Gezellestraat.

Beschrijving

Oorspronkelijk ruime cottagevilla in uitgestrekte aangelegde tuin met onder meer vijver. Thans is de voormalige voortuin aangelegd als verharde parking en is een deel van de tuin opgeofferd voor uitbreiding wegens het stijgende aantal leerlingen en onderwijsactiviteiten. Typische oranje baksteenbouw gecombineerd met witte vlakken en afgedekt door een steil, overkragend schilddak met mechanische pannen en (klimmende) dakvensters. Geveltoppen in imitatievakwerk. Onregelmatig grondplan door verschillende erkeruitbouwen, al dan niet met ruim bovenliggend balkon of onder een leien lessenaarsdak. Deels vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1927-1929/38.
  • ALGOET G., Instituut voor verpleegkunde te Waregem. Van 'Huize Aleydis' tot 'Aleydis' 1960-2005, in De Gaverstreke, jg. 34, 2007, p. 95-142.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie