erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
207709
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207709

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekpand met deels ingebouwd werkhuis en aanbouwen langs de Ter Elststraat, opgetrokken in 1910 (registratie in 1911) in opdracht van handelaar Ivo Vanden Broecke. De werkplaats wordt in de tweede helft van de 20ste eeuw herbouwd. Vrij imposante hoekwoning in eclectische stijl. Spel van materialen, zie sokkelvormende plint in natuursteen met imitatie van blokken, begane grond van oranje baksteen met accenten van rode baksteen ter hoogte van de lateien, natuurstenen bovenverdieping met imitatievoegen. Bovenverdieping uitgewerkt met centraal aan de straatzijde en op de hoek een erkeruitbouw. Gemansardeerde bedaking met zwarte mechanische pannen. Bijgebouw aan de Ter Elststraat uitgewerkt zoals de bovenverdieping. Vermoedelijk bewaard schrijnwerk, aan de straatkant op de begane grond met bovenlichten met decoratief glas-in-loodpaneel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1911/16.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207709 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.