erfgoedobject

Villa Ter Elst

bouwkundig / landschappelijk element
ID
207710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207710

Juridische gevolgen

 • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Elst
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Reeds van oudsher locatie van een hoeve, centrum van de heerlijkheid Ter Elst, aan wie het foncier en de latere villa de naam ontlenen. Gebouwd in 1908 (registratie in het kadaster in 1908) voor nijveraar Karel De Zutter uit Eeklo naar ontwerp van de Brugse architect Jos Viérin. Zijn echtgenote, Margueritte Taelman, was erg kunstminnend en liet achteraan de tuin een kleine villa bouwen waar kunstenaars konden verblijven en samenkomen. In 1914 meldt het kadaster een kleine uitbreiding aan de zuidzijde van de woning, die vermoedelijk nooit is gerealiseerd ofwel later weer is afgebroken. Naar verluidt is een plan bewaard uit 1925, een voorontwerp van tuinarchitect H. Bourgeois-Burvenich, met weergave van een elegante, formele tuin met snoeivormen van buxus en rozenbedden en op de achtergrond de villa. Vermoedelijk in het derde kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met het brede dakvenster. Bestaande uitbreiding aan de zuidkant met een lage aanbouw dateert uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Ruim domein, van de straatkant afgescheiden door een hoge haag en toegankelijk via een toegangspoort. Wit beschilderde baksteenbouw op zwarte plint, afgedekt door een overkragend, leien schilddak, ondersteund door fraaie consoles. Ingewerkte nis met heiligenbeeld. Segmentboogdoorgang. Voortuin met groot centraal perk beplant met taxushaagjes en snoeivormen van buxus, waarvan sommigen nog teruggaan tot de oorspronkelijke tuinaanleg. Grinten paadjes leiden naar de cottagevilla. Wit beschilderde baksteenbouw onder leien zadeldak.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1909/10, 1914/14.
 • COOREVITS S., Waregem graag gezien, Waregem-Beveren-Leie-Desselgem-Sint-Eloois-Vijve, Brugge, 2005, nr. 37.
 • DEGROOTE C., Het Rozenhuis, huis van kunstenaars te Waregem, in De Gaverstreke, jg. 24, 1997, p. 36-37.
 • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 64.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Villa Het Rozenhuis

 • Is deel van
  Vijfseweg (Waregem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Ter Elst [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207710 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.