Villa Ter Elst

bouwkundig / landschappelijk element

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Elst

Beschrijving

Reeds van oudsher locatie van een hoeve, centrum van de heerlijkheid Ter Elst, aan wie het foncier en de latere villa de naam ontlenen. Gebouwd in 1908 (registratie in het kadaster in 1908) voor nijveraar Karel De Zutter uit Eeklo naar ontwerp van de Brugse architect Jos Viérin. Zijn echtgenote, Margueritte Taelman, was erg kunstminnend en liet achteraan de tuin een kleine villa bouwen waar kunstenaars konden verblijven en samenkomen. In 1914 meldt het kadaster een kleine uitbreiding aan de zuidzijde van de woning, die vermoedelijk nooit is gerealiseerd ofwel later weer is afgebroken. Naar verluidt is een plan bewaard uit 1925, een voorontwerp van tuinarchitect H. Bourgeois-Burvenich, met weergave van een elegante, formele tuin met snoeivormen van buxus en rozenbedden en op de achtergrond de villa. Vermoedelijk in het derde kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met het brede dakvenster. Bestaande uitbreiding aan de zuidkant met een lage aanbouw dateert uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Ruim domein, van de straatkant afgescheiden door een hoge haag en toegankelijk via een toegangspoort. Wit beschilderde baksteenbouw op zwarte plint, afgedekt door een overkragend, leien schilddak, ondersteund door fraaie consoles. Ingewerkte nis met heiligenbeeld. Segmentboogdoorgang. Voortuin met groot centraal perk beplant met taxushaagjes en snoeivormen van buxus, waarvan sommigen nog teruggaan tot de oorspronkelijke tuinaanleg. Grinten paadjes leiden naar de cottagevilla. Wit beschilderde baksteenbouw onder leien zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1909/10, 1914/14.
  • COOREVITS S., Waregem graag gezien, Waregem-Beveren-Leie-Desselgem-Sint-Eloois-Vijve, Brugge, 2005, nr. 37.
  • DEGROOTE C., Het Rozenhuis, huis van kunstenaars te Waregem, in De Gaverstreke, jg. 24, 1997, p. 36-37.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie