erfgoedobject

Personeelswoning

bouwkundig element
ID
207718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige personeelswoning bij het achterliggende bedrijf "Société Anonyme de Waereghem" (Maatschappij van Waregem). De woning is gelegen in een tuintje, op de hoek van een gekasseid zijtracé dat leidt naar de voormalige jutefabriek. Het oudste fabrieksvolume dateert uit 1900 (registratie in 1901). De fabriek, in de volksmond de "Transvaal" genoemd, groeit in de volgende decennia uit tot een groot succesvol bedrijf dat onder meer jute levert voor de Boerenoorlog (1899-1902) in de Zuid-Afrikaanse Transvaal (zie benaming). In 1924 (registratie in het kadaster pas in 1929) worden aan de straatkant in opdracht van de "Société" drie cottagewoningen gebouwd, naar verluidt één van de directeur van de spinnerij (huidige), centraal voor de concïerge (gesloopt) en rechts één van de directeur van de weverij (thans op de hoek met het zijtracé en verbouwd). Verschillende uitbreidingen aan de fabriek volgen onder meer in 1955 met een spinnerij. In 1972 gaat de voormalige "Société" failliet en worden de gebouwen deels betrokken door "Sofinal" (zie Molenstraat) tot aan hun faillissement in 2003. In de periode 2004-2008 wordt een deel van het bedrijf, de spinnerij van 1955, gereconverteerd tot een kleinschaliger bedrijvenzone, zogenaamd de "Transvaal" naar een ontwerp van de Gentse architecten Coussée & Goris.

Cottagegetinte villa, zie overkragende en deels afgewolfde bedaking met mechanische pannen, onregelmatig grondplan, luifeltje boven de voordeur, steunberen. Oranje baksteenbouw met sierankers en thans beschilderde kruiskozijnen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1901/22, 1929/36.
  • DELANGHE B., Jutefabriek Transvaal blijft zichtbaar in reconversie site, in De Gavergids, jg. 14, 2007, nr. 2, p. 44.
  • DE ZUTTER C., Société anonyme de waereghem, in de volksmond "Transvaal", in 36ste jaarboek van de Geschied-en Heemkundige kring "De Gaverstreke", Waregem, 2008, p. 195-211.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.