Baanwachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bareelwachterswoning

• omvat de aanduiding als beschermd monument Baanwachterswoning

Beschrijving

Voormalige bareelwachterswoning, gelegen naast het voormalige spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve. Beschermd als monument bij K.B. van 10/10/2002.

Volgens het kadaster wordt de aubette gebouwd in 1869 (registratie in 1871) bij de kruising van de in 1868 geopende spoorweg Ingelmunster-Anzegem met de Vijfseweg. Een tweede wachthuis wordt in datzelfde jaar opgetrokken aan de spoorwegovergang over de Gentseweg. Tot 1895 bewoond door gardebarrière Julie Demoor.

Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en drie + één lagere travee. Wit beschilderde baksteenbouw op een blauw beschilderde plint en onder een pannen zadeldak. Getoogde openingen met lekdrempelversiering en een bakstenen druiplijst. Bewaard houtwerk. Lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. Achterliggend bijgebouw met gelijkaardige vormgeving.

• Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01830.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1871/10, 1871/14.
  • DELMOTTE M., Kerk, pastoors, kosters en parochianen van Sint-Eloois-Vijve van 1566 tot 1713, in De Gaverstreke, jaargang 5, 1977, p. 462-463.
  • DELMOTTE M., Het station van Sint-Eloois-Vijve, in De Gavergids, jaargang 3, 1997, nummer 2, p. 5-7.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie