erfgoedobject

Art-decovilla

bouwkundig element
ID
207734
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207734

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decovilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Fraaie art-decovilla gebouwd circa 1929-1932, ontworpen door architect Gentiel Van Eeckhoutte (Waregem). Opdrachtgever was Michel Callewaert, toenmalig bediende in het schildersdoekenbedrijf Claessens dat is gelegen achter en naast de woning langs de Molenstraat. Omtuinde villa, van de straat afgesloten door een haag met centraal een breukstenen muurtje met ijzeren hek en dito poortje. Oranje baksteenbouw gecombineerd met wit beschilderde accenten onder meer boven de voordeur, de lateien en de erkervensters. Invloed van de cottage-architectuur in het compacte grondplan, de vrij steile, half gemansardeerde en verspringende bedaking en het halfronde, inspringende portaal. Weliswaar overheersende art-deco-elementen zie materiaalgebruik, bewaard schrijnwerk met smalle roedeverdelingen in de bovenlichten gecombineerd met gekleurd glas, baksteenmetselwerk afgewisseld met kleine witte vlakjes en de hoger opgetrokken gevelfronten. Gecementeerde zijgevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1923-1929/46, 1932/56.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Bedrijfsgebouwen

  • Is deel van
    Westerlaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Art-decovilla [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207734 (Geraadpleegd op )