erfgoedobject

Art-decowoning

bouwkundig element
ID
207741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decowoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Imposante art-decowoning gebouwd in 1932 naar een ontwerp van architect L. Van Hoorne uit Roeselare. Rode baksteenbouw onder half schilddak met mechanische pannen, gecombineerd met breuksteen voor de onderbouw en arduin voor de plint. Het veelvuldig gebruik van sierbeton voor de decoratieve elementen - zijnde onder meer de rollagen van de bekronende trapgevel, de doorgetrokken lateien en basementen op getrapte consoles van de erkers, de bekroning van de pergolastructuur op het ingesloten balkon - geven een rijkelijke uitstraling. Ritmisch voorkomen van siermetselwerk en horizontaal en verticaal metselverband. Bewaarde ijzeren voordeur, houten vleugelpoort en rood beschilderde houten kroonlijst op klossen. Vernieuwde vensters.

Naar verluidt is de art-decostijl nog steeds doorgetrokken in het interieur, zie onder meer vloer, glas-in-loodraam, klinken en trappartijen in hout of bekleed met zwart geglazuurde keramiektegels en schilderingen in florale motieven.

  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 448.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Art-decowoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207741 (Geraadpleegd op 15-05-2021)