Handelswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelswoning

Beschrijving

Art-deco-geïnspireerde handelswoning gebouwd in 1938 voor E. Van Thuyne en tot op heden in gebruik als ijzerwarenhandel "R. VAN THUYNE-DEKIMPE", zie beschilderd opschrift op het winkelraam. Baksteenbouw deels onder plat dak en deels onder zadeldak met mechanische pannen en arduinen plint. Typerend spel van in- en uitspringende volumes, zie erker en balkon, registervormend dakvenster. Deels bewaard schrijnwerk (nieuwe voordeur en poort) maar gewijzigde kleurstelling: volgens een oude foto, gepubliceerd door Coorevits, is het houtwerk oorspronkelijk in twee kleuren geschilderd. Naar verluidt bewaart het interieur nog originele elementen zoals rijk gekleurde granito- en mozaïekvloeren in art deco.

• COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 452.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie