• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Fraaie voormalige hoeve waarvan de site en mogelijk ook een deel van het woonhuis zeker opklimmen tot de 18de eeuw. Huidig uitzicht van 1910.

Historiek

18de eeuw. Reeds weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Bij de opmaak van het landboek wordt de site bewoond door de eigenaar Petrus Boulez.

19de eeuw. In het begin van de 19de eeuw is de hoeve in handen van Johannes Bouckaert en bestaat volgens het primitief kadasterplan (circa 1835) uit een woonhuis, groot landgebouw ten zuidwesten van het huis en een klein landgebouwtje (vermoedelijk een bakhuis) aan de zuidzijde van het erf. In 1865 laat veearts Jan-Baptiste Bouckaert het woonhuis vergroten met de bouw van de dwarsvleugel achteraan en een aanbouw ten westen. Het kleine landgebouw wordt afgebroken en vervangen door een ruimer gebouwtje.

20ste eeuw. In 1909-1910 krijgt de volledige site haar huidige uitzicht wanneer zoon Jean Bouckaert, eveneens veearts en burgemeester van Waregem van 1905-1921, het woonhuis gedeeltelijk reconstrueert en vergroot, het landgebouw aan de zuidkant uitbreidt en dat aan de noordzijde verruimt en uitbreidt met een magazijn.

Beschrijving

Imposante hoeve bestaande uit een gekasseid binnenplein van de straat afgescheiden door een wit beschilderd ijzeren hek op bakstenen muurtje met arduinen dekplaat; het centrale toegangshek is afgeschermd door twee schamppalen. De gebouwen rondom het plein zijn (verankerde), wit beschilderde baksteenbouw onder zadeldaken met oranje mechanische pannen afgewisseld met zwarte pannen voor het vormen van enkele motieven in de bedaking. Woonhuis van twee bouwlagen van het dubbelhuistype en met achteraan een dwarsvleugel. Fraaie kroonlijst op modillons. Bewaard wit beschilderd schrijnwerk, op de begane grond mogelijk vernieuwd in de jaren 1930, zie smalle roedeverdelingen in de bovenlichten van de vensters, voordeur en poort rechts. Stalvleugel aan de noordzijde met pannen bedaking in overstek en dakvenstertje onder sleepdakje. Straatgevel uitgewerkt met blindnissen en baksteenmotieven, tevens hoog rondboogluik tussen twee oculi. Groen beschilderd, bewaard schrijnwerk. Aanpalende schuur met schuifpoort langs de straat.

Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde vleugel met verschillende schuifpoorten en rechts kleine stalling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1865/1, 1910/1.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Twaelfsten Canton, Begint aen de bleeckerie van de weduwe Jan de Rycke op Ertbrugghe, begrypende de gronden van den oostcant van de straete langst Poteghem wind'meulen naer den Eynsschaert, d'hofstede gebruyckt by Joos Van Poucke daer inne begrepen, eynde nemende desen canton met den bosch van Marcus Putman by de heremitage, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.
  • VANDEWIELE A., Oud en nieuw in Waregem: de Zultseweg, in De Gaverstreke, jg. 21, 1993, p. 525-539.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie