erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van sociale woningen

bouwkundig element
ID
207770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207770

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van sociale woningen uit 1930. Vroegste voorbeeld van volkswoningbouw te Ardooie.

In 1930 wordt aan de zuidzijde van de straat een groep van dertien sociale woningen gebouwd door de samenwerkende bouwmaatschappij "Eigen Haard" uit Ardooie, op grond gekocht van landbouwer-bakker Cyriel Noppe en aan aannemer Albericus Declerck. Al in 1931 registreert het kadaster de verkoop aan verschillende particulieren.

Rij van dertien bakstenen enkelhuizen onder zadeldaken in mechanische pannen, de tweede, middelste en voorlaatste woning met haakse puntgevel. Vernieuwde kroonlijsten.

Reeds in oorsprong divers en fraai uitgewerkte straatgevels in symmetrisch patroon, met name de drie puntgevels in gele baksteen met roodbakstenen plint en deuromlijsting en gecementeerde geveltop; de twee uiterste en de woningen naast de middelste woning met begane grond in gele baksteen op roodbakstenen plint en de verdieping in rotsbepleistering; de overige woningen in rode baksteenbouw met geelbakstenen deuromlijsting en horizontale band. De centrale woning (nummer 62) is gekenmerkt door een witgeschilderde rechthoekige beeldnis op getrapte bakstenen console, waarin Heilig Hartbeeld. Algemeen gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, veelal met vernieuwd schrijnwerk; deuropening met pilastervormige omlijsting onder uitspringende betonlatei. Vrij gaaf bewaard geheel: de nummers 56-58-60 thans met geschilderde gevels, nummer 60 verdwenen rotsbepleistering, nummer 70 met verbouwde begane grond. Nummers 70-72 met oude huisnummers op blauwe emailplaatjes: "B399" en "B400".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1930/9, 1931/30.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing van sociale woningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.