erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
207776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207776

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig samenstel van twee dorpswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, thans samengevoegd tot één woning.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt een samenstel van twee kleine woningen weergegeven, haaks op de straat georiënteerd. In 1922 vermeldt het kadaster dat deze in puin liggen en worden afgebroken. Langsheen de straat wordt de huidige woning opgetrokken, in oorsprong een tweewoonst. Toenmalig eigenaar is Jules Maes-Goormachtigh, gekend ten kadaster als landbouwer te Ardooie.

Eenlaagsbouw in verankerde donkerrode baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met de straat). Oorspronkelijk als samenstel van twee + twee traveeën in spiegelbeeldschema. Deur van de linkerwoning gedicht en vervangen door venster. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geschilderde onderdorpels. Gecementeerde plint. Zoldervenstertje in de zijgevel met kleine roedeverdeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1922/7.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.