Herenhuis met industriële gebouwen

Beschrijving

Voormalige herenwoning (nummers 24-26) met naastgelegen industriële gebouwen. Eind 18de- of begin 19de-eeuwse site, vanaf het midden van de 19de eeuw uitgebouwd met een olieslagerij en in 1914 gedeeltelijk verbouwd.

Historiek

De site staat voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1834) en is in die periode eigendom van koopman Jan Damman. Het primitief plan geeft een woning met twee achtergelegen landgebouwen weer (nummers 24-26), met rechts een groot magazijn (nummer 22) en links een tuin met vijver. De woning ligt tegenover de weg naar de voormalige brug over de Leie. De site wordt in het westen begrensd door de later overwelfde Bareelbeek.

Tussen 1844 en 1851 wordt er een "paerdeoliemolen" opgetrokken achter het magazijn (nummer 22), nog niet weergegeven op de Atlas der Buurtwegen. Het bestaande magazijn aan de straatkant wordt daarbij in gebruik genomen als "koolmagazyn". In 1851 wordt de "paerdeoliemolen" vergroot en omgevormd in een "stoomtuigoliemolen". Volgens het kadaster wordt in 1860-1861 één van de landgebouwen achter het woonhuis vergroot tot een "gebouw en roskot". Op een plattegrond van de kanalisatie van de Leie, vermoedelijk daterend uit de jaren 1860, weergegeven als eigendom van Damman. In 1868 laten de weduwe en kinderen van Joannes Damman het andere landgebouw achter het woonhuis vergroten, waarbij het verbonden wordt met de woning.

In 1914 verkoopt olieslager Octaaf De Coninck de gebouwen aan handelaar Remi Bousson. In datzelfde jaar wordt de woning gedeeltelijk gereconstrueerd (nummers 24-26) en wordt de "stoomoliemolen" omgevormd in een magazijn, waarbij de stoommachine wordt verwijderd (nummer 22). In 1951 registreert het kadaster de splitsing van de woning in nummer 24 en nummer 26.

Beschrijving

Nummers 24-26, voormalige herenwoning, sinds 1951 omgevormd in een tweewoonst. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder een pannen schilddak. Wit of grijs beschilderde gevels op een grijs beschilderde plint. Nummer 24 met toegemetste koetspoort voorzien van een in de jaren 1950 toegevoegde toegangsdeur. Licht getoogde (begane grond) of rechthoekige (verdieping) openingen met deels bewaard houtwerk. Tegen de zijgevel van nummer 26 aangebouwd garage. Achter de woning gelegen landgebouw; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

Nummer 22, aanpalende magazijnen opgetrokken in verscheidene fases. Grootschalig bakstenen volume aan de straatkant onder platte bedaking en met quasi blinde straatgevel. Achterliggende volumes, onder meer hoger bakstenen volume onder zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1862/1, 1868/1, 1914/1, 1951/2.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten Popp, Arrondisssement Kortrijk, nr. 246: Sint-Eloois-Vijve, 1840-1850.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 23: Plattegrond van de kanalisatie van de Leie van 147 m voor de brug van Desselgem tot 2500 m voorbij Sint-Eloois-Vijve, 19de eeuw.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie