Hotel Legrand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nederkouter
Locatie Nederkouter 28, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Legrand

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Hotel Legrand

Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig "Hotel Legrand", thans "Bestuur van Bruggen en Wegen". Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784. Bepleisterde voorgevel van negen traveeën met enkelhuisopstand. Horizontaal geaccentueerde lijstgevel door de duidelijk afgelijnde registers en het klassiek entablement. Begane grond op arduinen plint met keldergaten verlevendigd door imitatiebanden en afgelijnd door klassiek hoofdgestel. Verzorgd houtwerk van ramen en deur vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bovenvensters in fijne stucomlijsting, op de bel-etage met verdiepte borstwering en bekronend opengewerkt paneel. Rondboogdeur met waaier (19de-eeuws) in rechthoekige arduinen omlijsting voorzien van schijfvormige hoekversiering en kroonlijst. Gietijzeren schamppalen. Op hoekpenant nis met Mariabeeld onder baldakijn.

Verankerde zijgevel van vier traveeën met doorlopende ordonnantie in de Tiebaertsteeg. Oorspronkelijk achtergevel in Lodewijk XVI-stijl. Gevelindeling grotendeels behouden doch bij de algemene restauratie in 1976 volledig afgevlakt. Een groot rondboogvenster verlicht de trapkast. De oorspronkelijke wagenhuizen in de tuin afhellend naar de Leie werden volledig verbouwd tot kantoorruimtes.

Tuinpaviljoentje aan de kaai van de Leie. Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785. Onderkelderd, voorzien van kelderdeurtje in kaaimuur. Rechthoekige vensters in omlijsting met gefestoeneerde oren en latei. Deur geflankeerd door geblokte pilasters. Bekroond met balustrade tussen postamenten. Aan de waterzijde balkon doorlopend over drie zijden met gesmeed ijzeren leuningen en steunend op gesmeed ijzeren consoles uit de 19de eeuw.

Mobilair. Fraai interieur met hal, plafonds en deurstukken in classicistische stijl.

  • Rijksarchief Gent, Sint-Pietersabdij, II reeks, nummer 447.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nederkouter

Nederkouter (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.