Beschrijving

Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, zie eerste weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) en op de kadastrale plattegronden uit de eerste helft van de 19de eeuw uit het Rijksarchief te Kortrijk. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft het woonhuis, de stal en klein landgebouwtje weer. De hoeve is in die periode eigendom van Baes Vermeulen uit Kortrijk. In 1885 laten handelaars Ferdinand en Louis Boulez het woonhuis en de stal vergroten. In 1914 wordt in opdracht van Oscar Boulez het kleine landgebouw uitgebreid en wordt er een zwingelarij opgetrokken aan de straatkant.

Erftoegang tussen twee halfhoge, bakstenen pijlers met ezelsrug, lage dito afsluitingsmuur en haag. Hoevegebouwen gelegen rondom het geasfalteerde erf. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw met zwart gepekte plinten en onder pannen zadeldaken. Rechthoekige openingen; bij de woning met bewaard houtwerk. Stal aan de oostzijde van het erf onder sterk overkragend en deels vervallen zadeldak en met zware verankering. Landgebouw (schuur) aan de westzijde van het erf van recentere datum, zie metselwerk in snelbouwstenen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1886/3, 1914/4.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 689: Kadastrale plattegronden van Sint-Eloois-Vijve, 1ste helft 19de eeuw.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie