Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Voormalige maalderij uit het interbellum, thans vervoersbedrijf Galle. Gelegen op de plaats van de voormalige herberg "Cruypt in d'aerde".

De Ferrariskaart (1770-1778) beeldt op de hoek van de straat twee volumes af in L-vormige constellatie en met grote omliggende moestuin. In 1817 bevindt zich op deze plaats de herberg "Cruypt in d'aerde", zoals weergegeven op het primitief kadasterplan (zie Izegemsestraat). Rond 1835 is de site eigendom van Jacobus Dooms uit Kachtem. In 1868 gaat de eigendom over op de weduwe Carpentier-Tack, gekend ten kadaster als brouwster uit Izegem. Het pand blijft eigendom van de brouwersfamilie Carpentier, tot de verkoop in 1938 aan Cyrille Galle-Vancompernolle, gekend als landbouwer uit Ardooie. In 1939 worden de oorspronkelijke volumes afgebroken en de huidige woning met bedrijfsgebouwen opgetrokken. In 1953 worden de maalderijgebouwen nog uitgebreid.

Op de straathoek een roodbakstenen enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met de Izegemsestraat). Omkaste kroonlijsten. Aan de zijde van de Izegemsestraat een voortuintje met laag bakstenen en gecementeerd muurtje met ijzeren buisleuning. Inkompartij op afgeschuinde hoek, deuropening met kwartronde dagkanten. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien met cimornébekleding, vernieuwd schrijnwerk.

Achtergelegen verharde binnenkoer, afgesloten door muur in betonpanelen en toegankelijk via ijzeren hek. Aan de noordzijde de maalderijgebouwen, in gele en rode baksteenbouw onder sheddaken in mechanische pannen (nok haaks op straat), bestaande uit twee hoge en twee lage (oudste) beuken. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, metalen deuren. Aan de oostzijde een schuur-stalvolume onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat), eveneens gekenmerkt door rechthoekige openingen onder witgeschilderde betonlateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1938/33, 1939/32, 1953/116.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin