erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
207789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met cichorei-ast uit het begin van de 20ste eeuw, thans meststoffenhandel.

In 1912-1913 wordt langsheen de weg, op de grens met Kachtem, een nieuwe woning met achtergelegen landgebouw en naastgelegen cichorei-ast gebouwd, in opdracht van de weduwe en kinderen Verhelst-Stragier, gekend als landbouwers uit Ardooie. In 1914 wordt achter de ast een zwingelarij opgetrokken. In 1920 worden huis en ast aan elkaar gebouwd, waardoor een poortinrit ontstaat. In 1954 worden door Alberic Verhelst-Jonckheere, gekend als handelaar uit Oudenburg, de achtergelegen bijgebouwen uitgebreid.

Roodbakstenen woonhuis van zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met de  straat). Vernieuwde kroonlijst, dubbel baksteenfries. Blind baksteenkader boven de voordeur. Oorspronkelijke getoogde muuropeningen thans verlaagd tot rechthoekige openingen met vernieuwd schrijnwerk.

Cichorei-ast in bruinrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, het westelijke deel met bewaarde luchtstraat en in golfplaten. Westelijk astgedeelte met twee platen, zie twee rijen gietijzeren gevelankers, kleine getoogde muuropening voor en achter. Oostelijk deel met ijzeren schuifpoort waarboven een laaddeur.

Daarnaast de poortdoorrit onder lagergelegen zadeldak, met doorrit onder ijzeren latei en troggewelf, met bovengelegen laadvenster. In de doorrit een bewaarde weegbrug met houten liggers.

Achterliggende nieuwe loodsen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1913/30, 1914/30, 1920/26, 1954/95.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De cichorei-ast in bruinrode baksteenbouw onder zadeldak is gesloopt. De poortdoorrit onder ijzeren latei werd behouden, maar het zadeldak en bovengelegen laadvenster zijn niet langer bewaard. De houten liggers van de laadbrug zijn niet langer zichtbaar.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.