Boerenwoning

Woonhuis met cichorei-ast uit het begin van de 20ste eeuw, thans meststoffenhandel.

In 1912-1913 wordt langsheen de weg, op de grens met Kachtem, een nieuwe woning met achtergelegen landgebouw en naastgelegen cichorei-ast gebouwd, in opdracht van de weduwe en kinderen Verhelst-Stragier, gekend als landbouwers uit Ardooie. In 1914 wordt achter de ast een zwingelarij opgetrokken. In 1920 worden huis en ast aan elkaar gebouwd, waardoor een poortinrit ontstaat. In 1954 worden door Alberic Verhelst-Jonckheere, gekend als handelaar uit Oudenburg, de achtergelegen bijgebouwen uitgebreid.

Roodbakstenen woonhuis van zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met de  straat). Vernieuwde kroonlijst, dubbel baksteenfries. Blind baksteenkader boven de voordeur. Oorspronkelijke getoogde muuropeningen thans verlaagd tot rechthoekige openingen met vernieuwd schrijnwerk.

Cichorei-ast in bruinrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, het westelijke deel met bewaarde luchtstraat en in golfplaten. Westelijk astgedeelte met twee platen, zie twee rijen gietijzeren gevelankers, kleine getoogde muuropening voor en achter. Oostelijk deel met ijzeren schuifpoort waarboven een laaddeur.

Daarnaast de poortdoorrit onder lagergelegen zadeldak, met doorrit onder ijzeren latei en troggewelf, met bovengelegen laadvenster. In de doorrit een bewaarde weegbrug met houten liggers.

Achterliggende nieuwe loodsen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1913/30, 1914/30, 1920/26, 1954/95.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin

Aanvullende informatie

De cichorei-ast in bruinrode baksteenbouw onder zadeldak is gesloopt. De poortdoorrit onder ijzeren latei werd behouden, maar het zadeldak en bovengelegen laadvenster zijn niet langer bewaard. De houten liggers van de laadbrug zijn niet langer zichtbaar.

Auteurs: Jacobs, Els