erfgoedobject

Garagebedrijf

bouwkundig element
ID
207794
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207794

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Garagebedrijf
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Garage "D. PARMENTIER", gebouwd in 1949 door Daniël Parmentier (registratie volgens het kadaster in 1951, ingebruikname volgens het kadaster in 1952).

In 1928 richten Aloïs Parmentier en zijn zoon Daniël tussen Kortrijk en Waregem een regelmatige autobusdienst in en vanaf 1930 ook tussen Waregem-Deinze. De uitbating van deze autobuslijn heeft regelmatige aansluitingen aan het kruispunt De Posterij. In 1931 betrekken Aloïs en Daniël Parmentier een niet nader te bepalen garage in Sint-Eloois-Vijve. In 1936 trekt Aloïs Parmentier zich uit de zaak terug en in 1938 staat Daniël Parmentier zijn vergunning af aan de NMBS op voorwaarde dat hij de autobuslijnen verder mag exploiteren voor de rekening van de NMBS. In 1940 verkrijgt hij de vergunning voor exploiteren van de nieuwe autobuslijn Kortrijk-Waregem-Deinze. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ligt de exploitatie stil.

In 1949 wordt de huidige, moderne garage gebouwd met een oppervlakte van circa 2.000 m2. Het gebouwencomplex is uitgerust met moderne burelen, ruime werklokalen voor alle mechanische herstellingen en herstellingen van het koetswerk. In 1954 verkrijgt Parmentier de private machtiging van de autobuslijnen Ronse-Ruien en Ronse-Schorisse-Oudenaarde.

Grootschalige garage op rechthoekig grondplan. Baksteenbouw onder een zaagtandbedaking bedekt met golfplaten. Bepleisterde en wit beschilderde straatgevel. Verhoogd middengedeelte met centraal boven de twee inrijpoorten het opschrift "D. PARMENTIER", verwijzend naar de bouwheer Daniël Parmentier; halfronde muurpenanten als gevelbegrenzing en tussen de inrijpoorten. Aan weerszijden lager gedeelte met eenvoudige, horizontale raamvlakken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1951/9.
  • Dit is West-Vlaanderen, Deel 3, 1962, p. 1738-1739.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Garagebedrijf [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207794 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.