Hoeve Gloriëtte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Gloriëtte

Beschrijving

Tegen de hoger gelegen Scheldedijk U-vormig ingeplante pachthoeve met losstaande bestanddelen van baksteen, opklimmend tot begin 19de eeuw; de bovenbouw, opgericht als zomerverblijf, dateert van 1905 en ziet uit op de Scheldedijk. Gekasseid erf met woonhuis en gloriëtte ten noordoosten (nok loodrecht op dijk), monumentale schuur (nok parallel aan dijk) ten noordwesten, verbonden met het woonhuis door stallen, en stal ten zuiden (nok parallel aan dijk).

Het woongedeelte met witgeschilderde begane grond (begin 19de eeuw) aan erfzijde, wordt gemarkeerd door de latere tweede bouwlaag (1905) met gevelbrede galerij en de fraaie, cottage-getinte gloriëtte: een soort paviljoen van hout met overkragende daken, een omlopende galerij en grote rechthoekige vensters omwille van het uitzicht over de Schelde.

Rechts aansluitende stal, uit eind 19de- begin 20ste eeuw, met rechthoekige gevelnissen voor de steekbogige muuropeningen onder druiplijst en een centrale deurtravee uitlopend op een getrapt dakvenster.

Schuur onder schilddak van golfplaten, uit begin 19de eeuw; rechthoekige muuropeningen. Overigens eenvoudige, deels witgeschilderde 19de-eeuwse bijgebouwen onder zadeldaken; overwegend rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

• Klein-Brabant in oude prenten, in Heemkundig jaarboek IX, 1974, nummer 461.