Herenhuis met tuinpaviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met tuinpaviljoen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hotel Legrand

Beschrijving

Heden Ministerie van Openbare Werken, Bestuur der Waterwegen. Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met plat dak; verbonden met het huis ernaast. Vermoedelijk voorgevel vernieuwd in het eerste kwart van de 19de eeuw en voorzien van vernieuwd parement in aangepaste stijl in de eerste helft van de 20ste eeuw. Imitatiebanden op begane grond. Hoekrisalieten op bovenverdieping afgelijnd door pilasters. Rechthoekige vensters in verticaal doorlopende omlijsting.

Aanleunend tegen de achtergevel van beide huizen; begin 19de-eeuws huis van acht traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Lijstgevel met driehoekig fronton boven middentravee. Enkele en dubbele steektrap met 19de-eeuwse ijzeren leuning (initialen in centraal motief). Heden grotendeels verbouwd.

Door es beschaduwd tuinpaviljoentje op achthoekige plattegrond aan de waterkant, volgens bouwaanvraag daterend van 1860. Geritmeerd door rondboogvensters in geprofileerde omlijsting en gietijzeren halfzuiltjes. Houten overluifeling steunend op gietijzeren consoles. Omlopend balkon en slingertrap met doorlopende gietijzeren leuning. Keldervensters gelijktijdig opgetrokken in de tuinmuur: twee rondboogvormige tweelichten.

Mobilair: Fraai interieur met salons in diverse stijlen uit eind 18de en 19de eeuw. Rijk gedecoreerd trappenhuis met "keizerlijke trap" uit de 19de eeuw en fraaie sluitsteen verzwaard met beeldhouwwerk uit stuc.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 1860//9128.

Auteurs: Lanclus, Kathleen