Obelisk voor oorlogsslachtoffers

Beschrijving

Obelisk voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen aan het begin van de Koekoekstraat in de dorpskern. Obelisk vervaardigd naar het ontwerp van de Vijfse kunstenaar en schilder Jules Boulez, zoon van de toenmalige burgemeester Paul Boulez (burgemeester van 1896 tot 1932). Het monument wordt in 1920 ingehuldigd aan de Posterijstraat in het bijzijn van generaal Aloise Biebuyck en verhuist op een onbepaald tijdstip naar de huidige locatie.

Herdenkingsmonument op roodbakstenen treden, gelegen in een aangelegd plantsoen afgezet met roodbakstenen muurtjes. Geprofileerde arduinen sokkel met op de hoeken een gesculpteerde (waak)vlam. Obelisk uit witte natuursteen met piramidale bekroning. Op de voorkant "IN / MEMORIAM / 1914-1918", "HULDE / DER / BEVOLKING / AAN HAAR / HELDEN" met daaronder de namen van de overledenen. Op de linkerkant "SLACHTOFFERS", de namen "1940-1945", de namen. Op de rechterkant "MARTELAARS", de namen.

• COUDIJZER M., Zo was Sint-Eloois-Vijve, s.l., 1985, p. 30.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 363.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie