erfgoedobject

Sluis op de Oude Leiearm

bouwkundig element
ID
207815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207815

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sluis op de Oude Leiearm, op de grens tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke, zie Hooimeersstraat).

Aangezien de sluis en de stuw uit 1863 (zie straatinleiding) in 1940 zwaar worden beschadigd, wordt beslist een nieuwe te bouwen. Volgens het kadaster wordt pas in 1961 het nieuwe "sasgebouw" met sluis en stuw in gebruik genomen. Op de oever van de Leie wordt eveneens in 1961 een "electrische kluis" opgetrokken op het grondgebied van Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke). Met deze nieuwe sluis wordt scheepvaart mogelijk voor schepen van meer van 30 ton. Echter in onbruik geraakt sinds de kanalisatie van de Leie in de tweede helft van de jaren 1970-eerste helft van de jaren 1980.

Sluis met betonnen wanden, twee doorstroomopeningen van 12,5 meter breed, automatische schuiven en elektrische sluisdeuren. Machinekamer in bruine baksteen met beglaasde lichtstrook met roedeverdeling, omlopend looppad met balustrade en afgeronde hoeken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1961/31.
  • DELANGE B., Grenscorrectie tussen Wielsbeke en Waregem met oog voor geschiedenis, in De Gaverstreke, jg. 29, 2001, p. 169-213.
  • DELANGE B., Historische grenscorrectie maakt Wielsbeke groter, in Leiesprokkels 2002-2004, jaarboek 8, 2004, p. 155-201.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De sluis is in 2022-2023 gerenoveerd. Bij deze werken werd de bakstenen machinekamer gesloopt en vervangen door een nieuw volume. Het ondersteunende portiek met betonnen kolommen werd vernieuwd naar het oorspronkelijke uitzicht. Het sluiscomplex blijft dus herkenbaar bewaard. Bij de renovatie werd een vispassage met toegevoegd debiet gebouwd in de sluis; hierdoor verdwenen de sluisdeuren.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sluis op de Oude Leiearm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.