• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaande woning met mogelijke kern uit het laatste kwart van de 19de eeuw, in 1925 verbouwd en voorzien van de huidige gevelafwerking zie datering boven de inkom.

Volgens het kadaster wordt in 1875-1876 een woning opgetrokken met naastgelegen werkhuis en achtergelegen landgebouw in opdracht van landbouwer Jan Baptiste Terryn. De woning wordt in 1893 gedeeltelijk gereconstrueerd door schilder Jan Decoster. In 1925 laat fabrikant Gustaaf Mahieu de woning vergroten en voorzien van het huidige uitzicht; het "stoomwerkhuis" ten oosten van de woning wordt hierbij herbestemd tot magazijn.

Dubbelhuis onder een gemansardeerd leien zadeldak met drie dakvensters aan de straatkant, waaronder een centraal ovaal venster. Gecementeerde baksteenbouw met bekronende tandlijst en imitatievoegen op een arduinen plint. Centrale toegangstravee met verdiepte segmentboogvormige inkom onder gecementeerde druiplijst gedecoreerd met centraal medaillon met datum "1925" en S-vormige krullen. Eenzelfde decoratieve, S-vormige krullen zijn onder meer terug te vinden in de smeedijzeren deurroosters en op de gecementeerde panelen op de borstweringen. Zijtraveeën met over de twee bouwlagen doorgetrokken en in het gevelvlak gelegen driezijdige erkers. Vijfzijdige erkeruitbouw tegen de zijgevel en driezijdige erkeruitbouw tegen de achtergevel, beiden daterend van 1925. Bewaard houtwerk met fijne roedeverdeling, bij de dakramen met bekronende tandlijst. Recent aangebrachte gevelverlichting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1876/3, 1894/9, 1925/1.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie