Villa met bedrijfsgebouwen

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse villa van linnenfabrikant Gustave Mahieu (nummer 56) met aanpalende gebouwen van de linnenfabriek daterend van het einde van de jaren 1940 (nummer 54). De villa is thans herbestemd tot het restaurant de Houtsnip, de linnenfabriek is nog steeds in gebruik door de NV "Tissage Gustave Mahieu".

Historiek

De weverij Mahieu wordt volgens de literatuur gesticht door vader Gustave Mahieu (1867-1937) in 1892. De villa aan de Posterijstraat wordt volgens het kadaster in 1905 gebouwd door fabrikant Gustave Mahieu (1867-1937). Rechts van de villa wordt in datzelfde jaar de "linnenfabriek" opgetrokken. Gustave Mahieu was liberaal kandidaat in 1894 en fabrikant in lijnwaad. De linnenfabriek van 1905 wordt in 1910 in het kadaster omschreven als "werkhuis met magazijn" en wordt in datzelfde jaar aan de westzijde uitgebreid met een "stoomlinnenfabriek". Een oude prentkaart van circa 1922 toont de villa met rechts de linnenfabriek van 1905 en de gebouwen van de stoomlinnenfabriek van 1911. In 1925 vermeldt een Jaarboek der Textielindustrie over deze weverij "Mahieu (Gustave) fabr. de toiles pur lin et toiles mixtes (100 métres méchaniques et 150 à la main), toiles écrues, blanches et bleues (spécialité en grandes largeurs), canevas pour stores, toiles pour tailleurs". De stoomlinnenfabriek kent in de volgende decennia een grote bloei en wordt volgens het kadaster in 1933 en 1948 uitgebreid. In 1937, na de dood van zijn vader, neemt zoon Gustaaf Mahieu (burgemeester van 1933 tot 1946) de leiding over van het bedrijf "Tissage Gustave Mahieu". Het bedrijf produceert beddenlakens, keukenhanddoeken en meubelstoffen type jacquard uit vlas en katoen. De grootste uitbreiding van het bedrijf vindt plaats in 1949, wanneer de fabriek bijna wordt verdubbeld in oppervlakte en waarbij vermoedelijk de gebouwen aan de straatkant van 1905 en 1911 worden afgebroken.

Beschrijving

Nummer 56, villa beïnvloed door de cottage-architectuur, daterend van 1905. Verankerde, gele baksteenbouw van twee bouwlagen op een breukstenen plint, gecombineerd met het gebruik van rode baksteen voor de strekken en horizontale lijsten. Afgewolfde pannen zadeldaken met lichte overkraging; kroonlijst op klossen. Monumentale schouwpartijen, doorgetrokken over de linkerzijgevel. Driezijdige erker met bovenliggend balkon, rustend op gesculpteerde console; erker en venster in rechtertravee onder een overkragend, leien dakje. Rondboogopeningen met bewaard houtwerk. Inkom onder druiplijst met fraaie paneeldeur met bovenlicht.

Nummer 54, textielfabriek van de NV "Tissage Gustave Mahieu", grotendeels daterend van 1949. Bakstenen volume aan de straatkant van vier traveeën onder platte bedaking. Rechthoekige openingen onder betonnen latei en licht getoogde strek. Hoge toegangspoort met bovenlicht en schamppalen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1905/1, 1911/2, 1933/5, 1948/7, 1949/3.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 71.
  • COUDIJZER M., Zo was Sint-Eloois-Vijve, s.l., 1984, p. 21.
  • Dit is West-Vlaanderen, Deel 3, 1962, p. 1739.