Klooster en school

Beschrijving

Voormalig kloostergebouw van de zusters van Heule, gesticht in 1891 en vergroot in 1907 tot het huidige volume. De naastgelegen schoolgebouwen van de Vrije Basisschool Duizendpoot dateren uit de jaren 1950 en 1970 en vervangen de gebouwen van de oorspronkelijke vrije meisjesschool van 1882.

Historiek

19de eeuw. In 1879 wordt op initiatief van pastoor Van Eeckhoutte, Constant en Louise Boulez een perceel grond aangekocht tussen de Koekoekstraat en de huidige Remi Baertlaan met het oog op de bouw van een vrije jongensschool. Volgens het kadaster worden in 1880 de gebouwen van de vrije jongensschool opgetrokken in opdracht van Louise Boulez. De gebouwen worden ingewijd in 1880.

In 1882 laat Louise Boulez achter de vrije jongensschool een nieuwe, vrije meisjesschool optrekken. De meisjesschool is tot de aanleg van de Remi Baertlaan in 1976 bereikbaar via een smal wegje, vertrekkende aan de Koekoekstraat en lopende aan de zijkant van de vrije jongensschool.

In 1891 gaat pastoor Gustaaf Goderis op zoek naar een kloostercongregatie die bereid is om een affiliatie in het liberale en dus weinig aantrekkelijke Sint-Eloois-Vijve in te planten. In 1891 koopt senator Leon Van Ockerhout uit Brugge een stuk grond waarop zich de herberg en winkel "De Koekoek" bevindt (zie Koekoekstraat). Nog in datzelfde jaar wordt naast de vrije meisjesschool het kloostergebouw van de zusters van Liefde uit Heule opgetrokken, volgens het kadaster in opdracht van Leon Van Ockerhout. De bouw van het klooster wordt meegefinancierd door Louise Boulez.

20ste eeuw. In 1907 laten de kinderen van Leon Van Ockerhout het klooster volgens het kadaster uitbreiden, waarbij het huidige volume tot stand komt. In 1909 wordt de vrije jongensschool aan de kant van de Koekoekstraat, na de afschaffing van de gemeentelijke meisjesschool (Koekoekstraat nr. 26), omgevormd tot een gemengde school.

In 1922 wordt de vzw Gemeenschap der Zusters van Liefde te Heule opgericht. De kloostergronden blijven tot 1923 eigendom van de familie Van Ockerhout, tot in 1923 Marie-Thérèse Van Ockerhout de eigendomstitels overdraagt aan het klooster.

Volgens het kadaster worden de schoolgebouwen van de vrije meisjesschool in 1925 sterk uitgebreid. In 1956 wordt het schoolgebouw tussen de Koekoekstraat en de huidige Remi Baertlaan opgetrokken. In 1961 registreert het kadaster de afbraak van de schoolgebouwen van de vrije meisjesschool en de bouw van een schoolgebouw tegen de zijgevel van het klooster. In 1962 koopt het klooster de voormalige vrije jongensschool met schoolhuis aan de Koekoekstraat. Die gebouwen worden in 1974 gesloopt om plaats te maken voor de de turnzaal en de oprit naar de achtergelegen meisjesschool (registratie in het kadaster in 1976). Het kadaster registreert in 1976 de aanleg van de Remi Baertlaan, waardoor de schoolgebouwen niet enkel meer vanaf de Koekoekstraat toegankelijk zijn. In 1982 wordt de gemeenteschool van Sint-Eloois-Vijve uitgebreid naar de ontwerpplannen van architect Eugene Vanassche uit Brugge.

Beschrijving

Kloostergebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechterzijgevel met beglaasde rondboognis in grijsbakstenen omlijsting met bekronend kruis en polychroom Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind. Licht getoogde openingen onder strek. Aangepaste openingen op de begane grond. Vernieuwd schrijnwerk.

Links van het klooster, schoolgebouwen van de Vrije Basisschool Duizendpoot. De basisschool is toegankelijk vanaf de Remi Baertlaan en de Koekoekstraat.

Schoolgebouw evenwijdig met de Remi Baertlaan van 1956. Het schoolgebouw dwars op de Remi Baertlaan van 1974 loopt door tot de Koekoekstraat en bevat onder meer de turnzaal. Speelplaats aan de kant van de Remi Baertlaan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1881/2, 1882/2, 1891/1, 1908/2, 1925-1926/5, 1956/5, 1961/8, 1976/5.
  • Stadsarchief Waregem, Bouwvergunningen, URB/2004/59/21/P, 1982.
  • DELMOTTE M., Om de ziel van het kind, de schoolstrijd in het liberale Sint-Eloois-Vijve (1878-1895) en de klerikale Gaverstreek (1878-1884), in De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 202-223.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie