Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Lage dorpswoningen, volgens het kadaster gebouwd in 1913-1914 door herbergier Camiel Decoster. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Grijs beschilderde straatgevels op bepleisterde en grijs beschilderde plint. Deels aangepaste openingen met vernieuwd houtwerk, nummer 29 met bewaarde voordeur.

Verderop gelijkaardige dorpswoningen (zoals nummers 37-43) met licht getoogde, al dan niet aangepaste openingen en vernieuwd houtwerk. Nummer 31, met geïncorporeerde schuur volgens het kadaster gebouwd in 1908 door herbergier Camiel Decoster. Nummer 25, dubbelhuis volgens het kadaster opgetrokken door dienstmeid Maria Waelkens in 1909. Nummer 99, dubbelhuis volgens het kadaster gebouwd in 1904 door werkman Pieter De Jonckere.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1908/4, 1909/4, 1914/9.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

Door de sloop van nummer 29 is het oorspronkelijke ensemble (nummers 27-29) niet langer bewaard. Ook de gelijkaardige dorpswoningen die vermeld worden in de tekst, ondergingen aanpassingen.

Auteurs: Jacobs, Els