erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

bouwkundig element
ID
207836
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207836

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, in de volksmond genoemd de kapel van de Lindetuin. Opgericht in 1988 op initiatief van de pastoor en de wijkbewoners op de hoek met de Lindetuin, ter vervanging van een houten kapel van 1951. De huidige kapel is opgetrokken door de bouwmaatschappij "Helpt Elkander" en de bouwmaterialen zijn geleverd door Achiel Van Acker; tuincentrum Soenen leverde de aan te planten struiken, heesters en bloemen en de gele dolomietsteentjes. Pastoor Goethals, kunstschilder uit Wingene, zorgt voor de renovatie van het Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

De kapel is gelegen in een grindperk en wordt voorafgegaan door een houten bloembak. Roodgrijze bakstenen, mijtervormige niskapel met arduinen kruisbekroning en arduinen dekstenen. Marmeren opschrift "AVE MARIA" onder de rondboognis met smeedijzeren traliewerk. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Sint-Eloois-Vijve, in Inventaris van Kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 4.
  • Nota financiële balans en dankwoord, dr. Lucien De Ruyck, Sint-Eloois-Vijve, 1988.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207836 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.