19de-eeuwse vijfwoonst, genaamd de "Reke aan de Roopoort” of "De Vijfreke".
Voorafgaand aan de huidige bebouwing bevond zich op het perceel een kleine hoeve, circa 1400 eigendom van Jan Baets. In 1867 wordt volgens het kadaster de oude hofstede verkocht aan vlaskoopmannen Henricus Debaere en Jacobus Verschuere, die de hoeve laten afbreken en vier kleine woningen laten optrekken (nummers 4-10). De woningen worden gebouwd om enkele zwingelaars te huisvesten die werkzaam zijn in het vlasbedrijf van de families Verschuere en Debaere. Volgens het kadaster laat vlaskoopman Jacobus Verschuere in 1873 een vijfde woning (nummer 12) optrekken samen met twee landgebouwtjes in de boomgaard. In 1932 worden de woningen geteisterd door een brand; bij de herstellingswerken wordt het met stro bedekte zadeldak vervangen door een pannen bedaking.
Dwars op de weg gelegen woningen. Eénlaagse baksteenbouw onder een vernieuwd of gemansardeerd zadeldak bedekt met pannen.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1867/3, 1874/2.
DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Bevers schetsboek, Beveren-Leie, 1982, p. 106-109.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)