Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Dieper en dwars op de weg gelegen boerenhuis uit de 18de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.

Het perceel op de hoek met de huidige Kleine Heerweg is voor het eerst bebouwd op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764; afbeelding van een hoeve bestaande uit een dwars op de weg gelegen boerenhuis met dwars daarop een schuur. Op het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, wordt een tweede landgebouw weergegeven tegenover het boerenhuis. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn beide landgebouwen verdwenen en wordt ten zuiden van het boerenhuis een klein bijgebouw (bakhuis?) weergegeven. Circa 1834 eigendom van landbouwer J. Vervaeke en bewoond door P. Ostyn. Volgens het kadaster laat landbouwer Joseph Vervaeke in 1866 het boerenhuis vergroten en opsplitsen in twee woongedeeltes; het bijgebouwtje wordt na de mutatie niet meer weergegeven. In de jaren 1960 wordt het dieper gelegen woongedeelte afgebroken.

Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw van het dubbelhuistype onder een zadeldak bedekt met rode pannen. Erfgevel op gepekte plint. Getoogde openingen, onder meer laadluik onder bakstenen druiplijst. Tegen de straatpuntgevel aangebouwd bijgebouwtje onder een geknikt lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1867/1, 1967/1.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie