Beschrijving

Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen. In oorsprong 18de-eeuwse hoeve met eind 18de- of begin 19de-eeuwse landgebouwen en een boerenhuis van 1872.

Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, wordt slechts één volume weergegeven. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, eigendom van Pieter Gaeremijck. Circa 1834 eigendom van Julie Verhaeghe uit Desselgem en bewoond door de heer Van Brakel. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) van een boerenhuis, een landgebouw en een bakhuis. In 1838-1839 komt de hoeve vlakbij de nieuw aangelegde spoorweg van Kortrijk naar Gent te liggen. Volgens het kadaster wordt in 1872 in opdracht van veearts Franciscus Christiaens het boerenhuis omgevormd in een landgebouw en wordt het huidige boerenhuis opgetrokken. Verharde en met bomen omzoomde erfoprit. Hoevegebouwen gelegen rondom een centraal erf en slechts gedeeltelijk zichtbaar vanaf de openbare weg.

Boerenhuis van 1872 aan de zuidzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw op een beschilderde plint en onder een pannen zadeldak. Licht getoogde openingen onder strek. Zijgevel met halfrond zoldervenster. Vermoedelijk bewaard houtwerk. Landgebouw aan de noordzijde van het erf (voormalig, 18de-eeuws boerenhuis); verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Eind 18de-eeuws of begin 19de-eeuws landgebouw aan de oostzijde van het erf en eind 18de- of begin 19de-eeuws bakhuis aan de noordoostzijde; niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Recentere landgebouwen aan de west- en zuidzijde van de 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1873/5.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Beveren-Leie, nr. 54: Lant Bouck ende Beschrijvinghe... van Beveren bij Harelbeke, J.B. Bouin, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie