Bedrijfsgebouwen Vanmarcke

Beschrijving

Grootschalige bedrijfsgebouwen van het bedrijf Vanmarcke Textielveredeling NV. In 1931 stichten de gebroeders Vanmarcke het bedrijf "Werkhuizen J. & G. Vanmarcke Gebroeders"; volgens het kadaster wordt de toebereidingsfabriek, gelegen achter de bebouwing aan de Sint-Jansstraat, in 1932 in gebruik genomen. De fabriek wordt volgens het kadaster in 1938, 1939 (registratie in 1947) en 1952 uitgebreid aan de kant van de Sint-Jansstraat en aan de noodoostzijde. De NV "Werkhuizen J. & G. Vanmarcke Gebroeders" laat in 1955 de fabriek verder uitbreiden in de richting van de Grote Heerweg, waardoor er een L-vormig grondplan ontstaat. In 1959 is de bescheiden weverij reeds uitgegroeid tot een bedrijf met 80 werknemers, gespecialiseerd in matrassentijk. In 1964 worden aan de kant van de Grote Heerweg een drietal bijgebouwen opgetrokken. De oorspronkelijke weefactiviteiten worden op het einde van de jaren 1960 afgestoten, waarop men zich gaat toeleggen op textielveredeling.

Dieper gelegen bedrijfsgebouwen gelegen aan de Grote Heerweg en achter de bebouwing aan de Sint-Jansstraat. Oudste gedeeltes aan de zuidwestzijde; baksteenbouw onder zadeldaken (nok loodrecht op de Grote Heerweg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1932/6, 1938/5, 1947/3, 1952/8, 1955/8, 1964/10.
  • Dit is West-Vlaanderen, Steden-Gemeenten-Bevolking, Eerste deel, Sint-Andries, 1959, p. 143.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie