erfgoedobject

Zomerlinde met kruisbeeld

bouwkundig / landschappelijk element
ID
207861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207861

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langs de Grote Heerweg, aan het begin van een geasfalteerde erftoegang naar hoeve "de Cleurvinck" (nr 159), die tevens verbinding maakt met de trekweg langs de Leie, staat een lindeboom. Aan de straatzijde heeft sinds de jaren 1930 een kruisbeeld gehangen.

De lindeboom de "Vanackers linde" genoemd, naar één van de eigenaars van de dieper gelegen hoeve. De familie Van Acker bewoonde de hoeve vanaf 1877, wat doet vermoeden dat de boom ca 150 jaar oud kan zijn.

Bij de aanleg van rioolbuizen en nutsleidingen in de jaren 1970-1980 had de linde erg te lijden en stierven gedeelten van het ruime takkenstelsel af. De boomkruin en de hoogste delen van de stam zijn verdwenen. Wat nog rest van de stam heeft nog een hoogte van ca. 5 meter. Een forse ingreep en bemestingsbeurten hebben voor het herstel van de boom gezorgd en tegenwoordig regenereert de boom op dit stamgedeelte met een zéér vitale groei.


Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve De Cleurvinck

  • Is deel van
    Grote Heerweg (Beveren-Leie)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zomerlinde met kruisbeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207861 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.