erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207866
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207866

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige woning van architect L. Lattrez, als verbouwing uit de jaren 1970 van een dependentie van het kasteel de Jonghe d'Ardoye.

Hoeve op het primitief kadasterplan (1817) weergegeven als langgerekt woonstalhuis met bakhuisje ten noorden, gelegen op het kruispunt van de toegangsdreef met een van de haakse dreven. In de loop van de 19de eeuw worden ten noorden enkele kleinere stalvolumes of bergruimtes bijgebouwd, pas geregistreerd bij kadaster in 1955. In 1967 wordt de hoeve verkocht aan architect Lucien Lattrez die een ingrijpende verbouwing aan woonhuis en bijgebouwen laat uitvoeren, geregistreerd in 1973.

Witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Langgestrekt woonhuis verbonden met noordelijk bijgebouw door nieuwere bakstenen poort met gebogen toegang. Woonhuis met behoud van oorspronkelijke gevels en integratie van nieuwe rechte muuropeningen en uitbouwen. Bouwsporen van voormalig schuurgedeelte in de kopgevel: asemgaten en gedichte poortopening. Bijgebouw ten noorden met afgeschuinde hoek en getoogd zolderluik. Nieuw klokkentorentje op het woonhuis. Zuidelijk gelegen tuin voornamelijk bestaande uit gazon, met inbegrip van een stuk van de driedubbele kasteeldreef.

Bewaarde bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1955/62, 1967/60, 1973/54.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207866 (Geraadpleegd op )