Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ardooie
Deelgemeente Ardooie
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat 2, Ardooie (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ardooie (geografische inventarisatie: 01-09-2008 - 01-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige woning van architect L. Lattrez, als verbouwing uit de jaren 1970 van een dependentie van het kasteel de Jonghe d'Ardoye.

Hoeve op het primitief kadasterplan (1817) weergegeven als langgerekt woonstalhuis met bakhuisje ten noorden, gelegen op het kruispunt van de toegangsdreef met een van de haakse dreven. In de loop van de 19de eeuw worden ten noorden enkele kleinere stalvolumes of bergruimtes bijgebouwd, pas geregistreerd bij kadaster in 1955. In 1967 wordt de hoeve verkocht aan architect Lucien Lattrez die een ingrijpende verbouwing aan woonhuis en bijgebouwen laat uitvoeren, geregistreerd in 1973.

Witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Langgestrekt woonhuis verbonden met noordelijk bijgebouw door nieuwere bakstenen poort met gebogen toegang. Woonhuis met behoud van oorspronkelijke gevels en integratie van nieuwe rechte muuropeningen en uitbouwen. Bouwsporen van voormalig schuurgedeelte in de kopgevel: asemgaten en gedichte poortopening. Bijgebouw ten noorden met afgeschuinde hoek en getoogd zolderluik. Nieuw klokkentorentje op het woonhuis. Zuidelijk gelegen tuin voornamelijk bestaande uit gazon, met inbegrip van een stuk van de driedubbele kasteeldreef.

Bewaarde bijgebouwen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1955/62, 1967/60, 1973/54.

Bron: Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Boone, Benjamin & Santy, Pieter

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasteelstraat

Kasteelstraat (Ardooie)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.