erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207867
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207867

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats reeds bebouwing aangeduid. Weergegeven op het primitief kadasterplan (1817), als solitair volume, haaks ten oosten van de weg, eigendom van Auguste de Jonghe d'Ardoye. In 1837 wordt volgens kadaster op de plaats van de oude woning een nieuw boerenhuis opgetrokken en parallel daarmee een zuidelijk schuurvolume, met ten oosten van het erf een bakhuis. Vermelding van het toponiem "Loopenden Haes". Rond 1866 wordt in het verlengde ten oosten een staldeel bij het woonhuis aangebouwd. In 1954 worden bestaande gebouwen vergroot, het bakhuis vergroot en verbouwd tot stal en ten noordwesten een nieuw landgebouw opgetrokken.

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Hoevegebouwen in éénlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Ten noorden van het erf het boerenhuis met witgekalkte erfgevel van zeven traveeën met grijsgeschilderde plint, licht getoogde muuropeningen met vernieuwde T-ramen. Linkertravee met lage keldertoegang, met naastgelegen opkamervenster. Noordgevel met rechte muuropeningen en deels bewaard houten schrijnwerk. Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis, ingebouwd en verbouwd tot stal met nieuwere toevoegingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1838/8, 1866/11, 1954/39.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207867 (Geraadpleegd op 19-06-2021)