Cichorei-ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cichorei-ast

Beschrijving

Cichorei-ast (bij nummer 8), opgetrokken in 1928 voor weduwe en kinderen van landbouwer Desideer Vanderschelden. Oudere site, op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als woonhuis en landgebouw in L-vormige opstelling.

Roodbakstenen ast onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Rechter astgedeelte met twee vloeren, zie twee rijen gietijzeren gevelankers. Getoogde muuropeningen. Linkerdeel met schuifpoort en bovengelegen laadluik.

Overige hoevegebouwen verbouwd of vernieuwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/52/2.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter